A pánikbetegség nem egy fizikai probléma. Lelki eredetű, miben az ember boldogtalannak érzi magát, szorong, és depressziós tünetei vannak, az idegrendszer kimerültsége, túlhajszolása a szervezetnek. Ami viszont ha nem kap kellő kezelést időben, később szervi problémákat is okozhat. 

Tünetei: heves szívdobogás, szapora légzés, szédülés, remegés, hangulati-vércukoringadozás… stb. Ezeket a tüneteket ne gyógyszeres kezeléssel kezdd először kezelni, hanem próbálj más alternatívákat keresni. Hidd el, ez nem lehetetlen csak némi elszántság szükséges hozzá. Tudni kell megbirkózni ezzel az állapottal.

És itt jön be a tudatos táplálkozás, mint az előző posztomban is írtam.

„ Ha a szervezet nem kapja meg azokat a fontos tápanyagokat, ami az idegrendszer kiegyensúlyozott és megfelelő működéséhez szükséges, akkor bizony a rohamok vissza-vissza térhetnek.”

Ezért tehát nagyon fontos a szervezetnek a vitamin és ásványi anyagok pótlása, mint. Pl. a B-vitamin, C-vitamin bevitele napi szinten. Szó volt a kávé, cigaretta okozta stresszről is, ami szintén okozza a pánikrohamokat, ezért fogyassz minél kevesebbet, mivel elvonja szervezetből a vizet és a vitaminokat.

Tapasztalatom szerint kezelni lehet a megfelelő életmóddal és vitamin pótlással, a helyes légzéstechnikával és a rendszeres testmozgással. SŐT! Kezelni kell, ha a teljes rohamoktól mentes életre szeretnél törekedni és egy vidámabb, egészségesebb életet élni.

Ne felejtsd!

 „ Az élet a Tiéd! Te döntöd el, hogyan éled! Irányítsad a saját életed!

A táplálkozás alapvető szükséglete a szervezetnek, nem szabad elhanyagolni!

Táplálkozz!

Fehérjékben, zsírokban, szénhidrátokban, vitaminokban gazdag étrenddel és meg lásd a fáradtság és depresszió nyomai szép lassan megszűnnek, eltűnnek az életedből. Cukor helyett egészséges szénhidrátokból, gyümölcsökből, zöldségfélékből és rost forrásokból állítsd össze a napi étrendet. A cukor, mint azt sok helyen olvasható is, üres kalóriát tartalmaz, ami idegkimerültséget okoz, nem beszélve a plusz kilókról, túlsúlyról, ami további kellemetlen tüneteket, problémákat okoz. (Pl. cukorbetegség, szívproblémák… stb.) Ha már végig gondoltad és megírtad azt a bizonyos bevásárlólistát, hogy mik azok az élelmiszerek, amik otthonod hűtő polcaira kerüljenek, akkor már nagy lépéseket tettél afelé, hogy egy egészségesebb étrendet követve, kivédd a rettegett rohamokat. Tápláló, vitamindús ételek legyenek, amik tartalmazzák a fehérjéket, jó minőségű szénhidrátokat, vitaminokat, amik nem engedik a vércukorszint ingadozást. (Pl. ilyen lassú felszívódási szénhidrátok a zab, barna rizs, rozs, teljes kiőrlésű gabonák, magvak, dió, szezám-lenmag, gyümölcsök, zöldségek, fehérjék a sovány húsok, hal, sajtok, zöldségfélék, tejtermékek, zsírok az olajok, magvak,..stb.)

Ha ezeket az apró kis változásokat betartod, már pozitív változást lehet elérni az életvitelben, ellátva a szervezetet az alapvető tápanyaggal, biztosítva a napi szintű energiát.

Változtass az életeden!

Tenni kell érte, hogy a tünetek csökkenjenek, annak érdekében, hogy teljes szabad életet élhess!

Az idegrendszer támogatását segíti a napi 3-4, akár 5x-i kis étkezés, sok folyadék bevitel, vitamin pótlás és már megtetted az első lépést ahhoz, hogy a szervezet képes lesz megbirkózni a napi stressz helyzetekkel, mivel az agyi idegsejtek nincsenek megvonva táplálékuktól. Meglátod teljes változás áll be a mindennapjaidban.  Reggelire lassú felszívódása szénhidrátokat és jó minőségű fehérjéket, vitaminokat egyél, folytasd az ebéddel szintén fehérjékben, szénhidrátokban gazdag étrenddel, majd szénhidrátmentes vacsorával zárd a napot.

Az idegrendszer megfelelő működéséhez és az anyagcsere folyamatokhoz B vitaminok (B1,-B2,-B3,-B6,-B12,-és a Biotinnal való megfelelő ellátottság szükséges. Szerepet játszanak a kifáradtság csökkentésben. A tiamin hiánya ideggyulladást, izomgyengeséget, álmatlanságot okoz.

Vitaminok:

B2 vitamin (riboflavin): tojás, máj, hal, tejtermékek, különféle zöldségek… stb.

  • szükséges a zsírsavak lebontásához, szénhidrátok anyagcseréjéhez.

B3 vitamin (niacin): csiperkegomba, spárga, sárgadinnye… stb.

  • emésztés normál működéséhez szükséges

B6 vitamin (piridoxin): húsok, tojássárgája, máj, zöldségek, hüvelyesek..stb.

  • fehérje anyagcserében játszanak fontos szerepet

B12 vitamin (kobalanin) állati eredetű táplálékokban fordul elő bőségesen, pl. borjú, különösen a májban, vesében, belsőségekben…stb.

  • normális növekedéshez az egészséges idegállapothoz szükséges, ennek hiánya okozhatja az idegrendszeri panaszokat. Súlyos táplálkozási hiány, egyoldalú táplálkozás kiegyensúlyozására nagy fehérje tartalmú állati táplálékkal pótolhatjuk a szükséges B12 vitamin mennyiséget.

Bizonyos komplett vitaminokkal, pl. a Béres Magnézium Komplex tablettával már pótolható a napi B vitamin mennyiség, ha ez a rohanó életmód feszült, a táplálék egyoldalú, hiányos.

C-vitamin

  • fokozott C vitaminhiány jelentkezhet kimerültség, fáradékonyság, gyengeség, dohányzás, étvágytalanság esetén, amit mindenképpen pótolni kell az igénybe vett élethelyzetekben.

Blogomat egy egészséges recepttel zárom az Életem Életei blog recepttárjából, amit szívből ajánlok a tudatos stresszmentes, pánikbetegségek elleni leküzdések kezeléséhez.

Következő posztomban a rendszeres testmozgás fontosságáról lesz szó a pánikbetegségek kezeléséhez.

És itt a recept!

Zabkenyér

( Finom, ropogós könnyen szeletelhető egészséges reggeli recept ötlet.)

Hozzávalók:

40 dkg zabliszt

1 dkg élesztő

Só, tökmag, szezámmag, lenmag (magkeverék) ízlés szerint

Elkészítése:

Nagyon kevés, kb. 1 dkg élesztőt megfuttatunk langyos vízben, majd 10 percig hagyjuk kelni. Hozzá öntünk 40 dkg zablisztet, 2 csipet sót, ízlés szerint tökmagot, szezámmagot, lenmagot. Majd hozzá öntünk még annyi langyos vizet, hogy jó sűrű krémes állaga legyen. Fél óráig tovább kelesztjük, majd kivajazott sütőformában 180 fokon 45 percig sütjük. Rácson kihűtjük, szeleteljük.

Jó étvágyat!